Boala Crohn – simptome

Simptomele pentru boala Crohn variaza de la usoare la severe si se pot dezvolta gradual sau se pot declansa instantaneu, fara avertizare. Aceste simptome pentru boala Crohn includ:
Diareea inflamatia care are loc in boala Crohn face ca celulele aflate in zonele afectate din intestine sa secrete cantitati mari de apa si sare. Deoarece colonul nu poate absorbi in totalitate acest exces de fluide, apare diareea. In cazurile mai blande, scaunele sunt mai moi sau mai frecvente decat de obicei. Dar persoanele cu diaree severa pot avea zeci de scaune pe zi, care le pot afecta somnul si activitatile de zi cu zi.
Durerile si crampele abdominale inflamatia si ulceratia pot cauza umflarea unor portiuni din peretii intestinului si apoi ingrosarea lor, aparand cicatrici ale tesutului. Acest lucru poate afecta miscarea normala a continutului tractului intestinal prin tractul digestiv, provocand durere si crampe.
Boala Crohn in stadiu bland cauzeaza un disconfort intestinal moderat, dar in cazuri mai serioase, durerea poate fi severa si insotita de greata si varsaturi.
Sange in materialele fecale atunci cand trece prin tractul digestiv, mancarea poate cauza sangerari tesutului inflamat. Este posibil sa observati sange rosu deschis in vasul de toaleta sau sange mai inchis la culoare in materialele fecale. In cazurile mai serioase, sangerarea poate fi severa si continua.
Ulcere boala Crohn se dezvolta mai intai sub forma unor niste rani mici, imprastiate pe suprafata intestinului. Eventual, aceste ulcere se pot dezvolta, penetrand adanc in peretii intestinali.
Apetit scazut si scaderea in greutate durerea si crampele abdominale si reactia inflamatorie din peretii intestinului pot afecta atat apetitul cat si capacitatea de digestie si de absorbtie a mancarii.
Fistula sau abcesele inflamatia provocata de boala Crohn poate strapunge prin peretii intestinului in organele adiacente, precum vezica sau vagin, creand o conexiune anormala numita fistula. Aceasta poate duce si la un abces, o rana plina cu puroi. Fistula poate strapunge si prin piele. Un loc comun pentru acest tip de fistula este zona din jurul anusului. Atunci cand se intampla acest lucru, se numeste fistula perianala.
Alte simptome
Persoanele cu forme severe de boala Crohn pot experimenta febra si oboseala, ca si probleme ce apar in afara tractului digestiv, incluzand artrita, inflamarea ochilor, afectiuni ale pielii si inflamarea ficatului.
Copiii cu boala Crohn pot avea intarzieri in crestere sau in dezvoltarea sexuala.
Cursul parcurs de boala Crohn variaza foarte mult. Puteti avea perioade lungi fara nici un semn sau simptom, sau puteti avea episoade periodice de dureri abdominale, diaree si uneori febra sau sangerari.
Cand trebui sa cautam aviz medical pentru boala Crohn?
Mergeti la doctor daca observati schimbari persistente in obiceiurile dvs. de defecatie sau daca aveti orice alte semne pentru boala Crohn, precum:
Dureri abdominale
Sange in materialele fecale
Episoade lungi de diaree care nu raspund la medicamentele disponibile pe piata
Episoade inexplicabile de febra care dureaza o zi sau doua
Medicul de familie va poate trimite la un specialist in bolile sistemului digestiv (gastroenterologist).
Desi boala Crohn nu este de obicei fatala, este totusi o boala serioasa, care, in unele cazuri, poate duce la complicatii care pot pune viata in pericol.