Boala Crohn – cauze si factori de risc

Boala Crohn este o boala inflamatorie a intestinului, care se manifesta prin inflamarea mucoasei tractului digestiv, cauzand diaree severa si dureri abdominale.
Boala Crohn poate fi foarte dureroasa, iar in unele cazuri poate duce la complicatii care pot pune viata in pericol.
Cauze
Boala Crohn incepe cu inflamatia, cel mai des in partea joasa a intestinului subtire sau in colon, dar uneori si in rect, stomac, esofag sau gura. Boala Crohn se poate dezvolta simultan in mai multe locuri, cu tesuturi sanatoase in jur. In timp, ulcere mari care se extind adanc in peretele intestinal, se pot dezvolta in zonele inflamate.
Nimeni nu stie cu siguranta ce declanseaza inflamatia in boala Crohn, dar exista un consens in ceea ce priveste factorii care nu cauzeaza boala Crohn. Cercetatorii nu mai sunt de parere ca stresul si dieta sunt principalii vinovati, desi ambii factori agraveaza des simptomele.
Cercetarile curente asupra cauzelor pentru boala Crohn se concentreaza asupra urmatoarelor posibilitati:
Sistemul imunitar este posibil ca un virus sau o bacterie sa declanseze boala Crohn. Atunci cand organismul nostru incearca sa combata microorganismul strain, tractul digestiv se inflameaza. Unul dintre microorganismele care poate fi raspunzator pentru boala Crohn este Mycobacterium avium subspecia paratuberculosis (MAP), o bacterie care provoaca boala intestinala la vite. Cercetatorii au descoperit aceasta bacterie in sangele si tesutul intestinal al multor pacienti cu boala Crohn. Nu exista insa o dovada clara ca MAP, provoaca boala Crohn. Unii cercetatori cred ca o susceptibilitate genetica poate declansa un raspuns anormal la acesta bacterie la unele persoane. In ziua de azi, cei mai multi specialisti sunt de parere ca unii oameni au dezvoltat boala Crohn datorita unui raspuns imun anormal la aceasta bacterie care traieste in mod normal in intestine.
Ereditatea aproximativ 20% dintre cei cu boala Crohn au un parinte, o ruda sau un copil care are de asemenea boala Crohn. Mutatiile in gena numita NOD2/CARD15 tind sa apara frecvent in cazul celor cu boala Crohn si se pare ca sunt asociate cu un debut timpuriu al simptomelor si cu un risc foarte ridicat de recidiva dupa operatia pentru acesta boala. Cercetatorii continua sa caute si alte mutatii genetice care pot juca un rol in boala Crohn.
Factori de risc
Boala Crohn afecteaza in mod egal barbatii si femeile. Factorii de risc pot include:
Varsta: boala Crohn poate aparea la orice varsta, dar este posibil sa dezvoltati aceasta boala cand sunteti tineri. Majoritatea oamenilor sunt diagnosticati cu boala Crohn intre varsta de 20 si 30 de ani.
Etnie desi populatia alba prezinta risc mai mare pentru boala Crohn, aceasta din urma poate afecta orice grupare etnica. Daca sunteti evrei de descendenta europeana, aveti cu 4 pana la 5 mai multe sanse sa dezvoltati boala Crohn.
Antecedente familiale sunteti mai expusi riscului daca aveti o ruda, precum un parinte sau un copil cu aceasta boala. Daca un frate sau o sora are boala Crohn, riscul ca si dvs. sa dezvoltati boala Crohn este de 30% mai mare decat la restul populatiei.
Mediul in care traiti daca locuiti intr-un mediu urban sau intr-o tara industrializata, sunteti mai predispusi la boala Crohn. Deoarece aceasta boala apare mai des printre cei care locuiesc in orase, este posibil ca factori de mediu, printre care o alimentatie bogata in grasimi sau in alimente procesate, sa joace un rol in aparitia bolii Crohn. Se pare ca si cei care locuiesc in climatul nordic sunt mai predispusi la aceasta boala.
Fumatul daca fumati, sunteti mai predispusi la boala Crohn. Daca continuati sa fumati si dupa diagnosticare, tratamentul nu este la fel de eficient.
Folosirea Isotretinoinului este un retinoid derivat de vitamina A, un medicament puternic, folosit uneori in tratarea cicatricilor acneei chistice sau acneei care nu raspunde la alte tratamente. Desi cauza si efectul nu au fost demonstrate, studiile au demonstrat ca folosirea isotretinoinului duce la aparitia bolilor intestinale.