Ce sunt fisura anala si fistula anala?
Fisura anala este o leziune a mucoasei anale sau a pielii din jurul anusului. Fistula anala este o leziune formata in urma unor abcese sau alte inflamatii anale.
Ce cauzeaza fisura anala si fistula si cine este expus acestui risc?
De cele mai multe ori, nu se stie cauza pentru fisura anala. Cea mai plauzibila cauza este constipatia. In cele mai multe cazuri, fistula anale se formeaza in urma unui abces in zona anala.
Care sunt simptomele si complicatiile cele mai intalnite pentru fisura anala si fistula anala?
Durerea severa in sau in jurul anusului este simptomul caracteristic pentru o fisura anala. Aceasta durere apare nai ales in timpul defecatiei si poate avea ca rezultat si sangerari.
Fistula anala este cel mai des asociata cu un abces aproape de anus, care provoaca durere in sau in jurul anusului. Abcesul elibereaza puroi, care poate contine sange patand lenjeria.
Fistula anala se formeaza ca rezultat al unei continue prelingeri de puroi, uneori brazdat de sange, din anus. Daca abcesul este foarte mare, poate cauza febra si o stare generala proasta.
Daca fistula a fost cauzata de o boala intestinala, precum boala Crohn, alte simptome ale bolii pot fi prezente. Acestea pot include diaree, dureri abdominale, febra, lipsa apetitului, scaderi in greutate, greata si voma.
Care este tratamentu pentru fisura anala si fistula?
In primul rand puteti avea grija de dvs. insiva prin evitarea constipatiei. Puteti face asta consumand mai multe alimente bogate in fibre. Veti evita o fisura anala, iar daca suferiti deja de aceasta afectiune, aceasta dieta va ajuta in procesul de vindecare.
Daca dieta nu este suficienta pentru a controla constipatia, puteti folosi mai multe medicamente disponibile in farmacii fara reteta. Creme sau unguente care contin analgezice locale sunt foarte eficiente in alinarea durerii provocata de fisura anala.
Daca toate masurile de mai sus nu dau rezultate, exista mai multe operatii pentru fisura anala. Una dintre aceste operatii este sfincterotomia, realizata sub anestezie generala, si care presupune taierea unor fibre ale muschilor din jurul anusului.
Daca un abces a cauzat fistula anala, aceasta poate fi tratata doar chirurgical. Operatia implica o incizie in abces si drenarea puroiului. Daca este prezenta si o fistula, se efectueaza o incizie si asupra acesteia, „deschizand-o” pentru a permite vindecarea. Aceasta operatie pentru fistula anala presupune spitalizare.
In cazuri rare, cand fistula este cauzata de o boala a intestinelor, boala care a provocat fistula anala trebuie si ea tratata. Asta poate presupune medicatia cu comprimate pe baza de steroizi pentru reducerea inflamatiei, dar daca aceasta este severa, poate fi necesara operatia.
Daca ajungeti la chirurgie pentru fisura anala si fistula, vi se vor da instructiuni pentru perioada de recuperare de acasa. Acestea pot include informatii despre importanta unei bai zilnice, evitarii constipatiei, unei alimentatii corecte, etc.
Care sunt efectele provocate de fisura anala si fistula?
Fisura anala este de obicei inofensiva si se vindeca de la sine, cu toate ca poate fi destul de dureroasa. Vindecarea completa este foare posibila, si se produce de obicei instantaneu, operatia fiind necesara in cazuri rare.
Fistula anala, desi este rareori o afectiune serioasa, necesita destul de des tratament chirurgical, dar si in acest caz vindecarea completa este foarte intalnita.