Tratamentul initial pentru cei cu boala Crohn este aproape intotdeauna bazat pe medicamente. Nu exista leac pentru boala Crohn, dar tratamentul medical cu unul sau mai multe medicamente ofera un mod de a trata boala Crohn in stare incipienta si de a ameliora simptomele.
Cele mai cunoscute medicamente prescrise pentru cei cu boala Crohn sunt corticosteroizii, precum prednisonul si metilprednisolonul, precum si variati agenti antiinflamatori.
Alte medicamente incluse ocazional in tratamentul pentru boala Crohn sunt 6-mercaptopurina si azatioprina, care sunt imunosupresoare. Metronidazolul, un antibiotic cu efecte asupra sistemului imunitar, este deseori folositor in cazul pacientilor cu boala Crohn si cu alte boli anale.
In cazurile mai avansate sau mai complicate de boala Crohn, poate fi recomandata operatia. Operatia de urgenta este necesara uneori, atunci cand complicatiile, ca de pilda perforarea intestinului, obstructia cailor fecale, sau sangerari masive, apar in cazul pacientilor cu boala Crohn.
Alte indicatii mai putin urgente pentru operatie pot include formarea unui abces, fistulele, boala anala severa sau persistenta bolii in ciuda tratamentului adecvat.
Nu toti pacientii cu boala Crohn care prezinta aceste complicatii, sau alte complicatii necesita operatie. La aceasta decizie, operatia, se ajunge cel mai bine prin consultatia cu un gastroenterologist si cu un specialist in chirurgia colonului si rectului.
Ar trebui evitata chirurgia pentru boala Crohn cu orice pret?
Desi este adevarat ca tratamentul medicamentos este preferat in forma initiala a terapiei, este important sa realizam ca operatia este necesara in cele din urma in ¾ din toate cazurile de boala Crohn.
Multi pacienti au suferit in van datorita unei convingeri gresite ca operatia pentru boala Crohn este periculoasa sau ca duce in mod inevitabil la complicatii.
Operatia nu este vindecatoare, cu toate ca multi pacienti cu boala Crohn nu au necesitat alte interventii chirurgicale.
Frecvent, in cazul pacientilor cu boala Crohn este folosita o abordare conservativa, ce implica o rezectie limitata a intestinului (rezectia portiunii bolnave a intestinului). Este una dintre cele mai comune proceduri in cazul celor cu boala Crohn.
De cele mai multe ori, operatia asigura o ameliorare pe termen lung a simptomelor si deseori limiteaza sau elimina nevoia de tratament medicamentos.
Pentru rezultate optime, operatia pentru boala Crohn ar trebui condusa de un chirurg specializat in boala Crohn.